Podzimní Štiřín

04.10.2016

Podzimní Štiřín s návštěvou pivovaru ve Velkých Popovicích

V úterý 4.10.2016 jsme se probudili do deštivého dne. Čekal nás dlouho plánovaný výlet do nedalekého barokního zámku Štiřín. Měli jsme dojednanou prohlídku nejen zámku, ale také přilehlého anglického parku s odborným výkladem Dr. Václava Větvičky. Jeho osobité a poutavé vyprávění jak o historii zámku, původních i současných majitelích je nepřekonatelné, stejně tak jako jeho odborné znalosti rostlinné říše.

Obdobný výlet jsme absolvovali již na jaře. Nyní jsme chtěli na vlastní oči přesvědčit, jak se jarní rozkvetlý štiřínský park promění do své podzimní krásy. Předpokladem ovšem bylo slunné počasí. Ráno bohužel lilo jako z konve a celá akce byla vážně ohrožena. Nicméně jsme se statečně rozjeli svými osmi osobními vozy směrem ku Štiřínu. Prohlídka začínala v 10:00 hod a k naší radosti déšť pomalu ustával. Měli jsme opět štěstí, stejně jako na předchozím výletě v září na zámek Lednice. Nakonec přestalo pršet úplně a dokonce se občas ukázalo sluníčko.

A tak jsme mohli opět obdivovat, s velkým citem zrekonstruované interiéry i exteriéry zámku, který před válkou vlastnila rodina úspěšného průmyslníka barona Ringhoffera. Zámek byl doslova vydrancován po skončení 2. světové války a rovněž 50. léta - doba umakartů a zářivek - zámku neprospěla. Duší nákladné obnovy zámeckých budov se stal, a to i přes řadu ústrků a výhrůžek, současný ředitel Václav Hrubý.

Prošli jsme krásným zámeckým parkem, kterému byla rovněž vrácena původní tvář vytvořená se smyslem pro krajinný detail s nádhernými průhledy na Debrný rybník. Park je současně devítijamkovým golfovým hřištěm. Záplavy zlátnoucího listí jsme bohužel neviděli, neboť jak nám vysvětlil Dr. Větvička, díky dlouhotrvajícímu teplému počasí dosud nebyla omezena aktivita fotosyntézy a chlorofyl je stále obsažen v listech stromů.

Poté následoval krátký přesun auty do nedalekých Velkých Popovic, kde jsme absolvovali komentovanou prohlídku místního pivovaru. Historické zmínky o tomto pivovaru sahají až do 14. století a mnohé dokonce už tehdy chválí vysokou kvalitu tohoto piva. Při prohlídce jsme postupně vystoupali a opět sestoupali více než 240 schodů, viděli současnou varnu a seznámili jsme se s procesem výroby piva a surovinami, které se na jeho výrobu používají.

Poznali jsme bohatou historií pivovaru i příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů. Prošli jsme muzeum s historickou varnou z roku 1928, zhlédli krátký, vtipně koncipovaný film o pivovaru, a v ležáckých sklepích nás čekala ochutnávka 13% nefiltrovaného piva Velkopopovický Kozel. Nahlédli jsme do plně automatizované myčky a stáčírny sudů a lahví a nakonec jsme se pozdravili s živým maskotem pivovaru - kozlem Oldou. Někteří z nás utratili nějakou tu korunu také v Kozlím obchodu, aby zakoupili dárek pro sebe i své blízké.
Výlet jsme zakončili společným obědem v restauraci Kozlovna ve Velkých Popovicích.

Text: H. Nováková, E. Tunzerová
Foto: T. Bělina